Υπάρχει θεραπεία για την ψωρίαση με ταχύτατα αποτελέσματα; Σίγουρα ναι! Δείτε φωτογραφίες, μάθετε τα συμπτώματα και προλάβετε την τεράστια έκπτωση μόνο εδώ!
Η ψωρίαση ταλαιπωρεί τουλάχιστον το 4% των Ελλήνων. Διαγιγνώσκεται συχνά σε νεότερους ανθρώπους. Οι στατιστικές δείχνουν ότι περισσότερο από το 70% αυτών που έχουν ψωρίαση είναι κάτω των 20 ετών.
Οι άνθρωποι που συνήθως ταλαιπωρούνται για χρόνια, ίσως να μη γνωρίζουν ότι μόλις έφτασε στην Ελλάδα η απόλυτη λύση για την ψωρίαση!
Το Psorilax έχει κλινικά δοκιμαστεί και πιστοποιηθεί και η αποτελεσματικότητα του αποδεικνύεται από επιβεβαιωμένες επιστημονικές έρευνες.
Είναι το αγαπημένο προϊόν των Ελλήνων και από την αρχή του 2021 μέχρι και σήμερα έχει σημειώσει ρεκόρ πωλήσεων, διατηρώντας μόνιμα την πρώτη θέση σε σύγκριση με παρόμοιες κρέμες μετρίων αποτελεσμάτων.
Η καθημερινή χρήση της κρέμας Psorilax βελτιώνει εντελώς την εικόνα του δέρματος στο 93% των χρηστών.
Ανακουφιστείτε ΑΜΕΣΑ από την ψωρίαση. Παραγγείλετε το Psorilax και δείτε τα θετικά του αποτελέσματα αμέσως από την πρώτη χρήση.
(Η προσφορά ίσως να έχει ήδη λήξει. Τα αποθέματα είναι μειωμένα λόγω ζήτησης.)
Η ψωρίαση είναι μια μη συμβατική, χρόνια πάθηση του δέρματος που παράγει πλάκες με σκληρά μπαλώματα δέρματος. Οι ξηρές νιφάδες των ζυγών του δέρματος προκύπτουν από τον υπερβολικά γρήγορο πολλαπλασιασμό των κυττάρων του δέρματος.
Ο πολλαπλασιασμός των κυττάρων του δέρματος ενεργοποιείται από φλεγμονώδη χημικά που παράγονται από εξειδικευμένα λευκά αιμοσφαίρια που ονομάζονται Τ-λεμφοκύτταρα. Η ψωρίαση επηρεάζει συνήθως το δέρμα των αγκώνων, των γονάτων και του τριχωτού της κεφαλής.
Το φάσμα των ασθενειών κυμαίνεται από ήπια με περιορισμένη συμμετοχή μικρών περιοχών του δέρματος σε μεγάλες, παχιές πλάκες με κόκκινο φλεγμονώδες δέρμα που επηρεάζει ολόκληρη την επιφάνεια του σώματος.
Η ψωρίαση θεωρείται ανίατη, μακροχρόνια (χρόνια) φλεγμονώδης κατάσταση του δέρματος. Έχει μια μεταβλητή πορεία, που βελτιώνεται και επιδεινώνεται περιοδικά. Δεν είναι ασυνήθιστο, η ψωρίαση να χαλαρώνει αυθόρμητα για χρόνια και να παραμένει σε ύφεση. Πολλοί άνθρωποι σημειώνουν μια επιδείνωση των συμπτωμάτων τους, κατά τους ψυχρότερους χειμερινούς μήνες.
Σύμφωνα με άρθρο για την ψωρίαση στο YgeiaKaiOmorfia.gr, η συγκεκριμένη πάθηση επηρεάζει όλες τις φυλές και τα δύο φύλα. Παρόλο που η ψωρίαση μπορεί να παρατηρηθεί σε άτομα οποιασδήποτε ηλικίας, από μωρά έως ηλικιωμένους, οι ασθενείς συνήθως διαγιγνώσκονται για πρώτη φορά στα πρώτα τους ενήλικα χρόνια. Η ποιότητα ζωής των ασθενών συχνά μειώνεται λόγω της εμφάνισης του δέρματός τους.
Πρόσφατα, έχει καταστεί σαφές ότι τα άτομα με ψωρίαση είναι πιο πιθανό να έχουν διαβήτη, υψηλά λιπίδια στο αίμα, καρδιαγγειακές παθήσεις και μια ποικιλία άλλων φλεγμονωδών ασθενειών. Αυτό μπορεί να σημαίνει την αδυναμία ελέγχου της φλεγμονής. Η φροντίδα για την ψωρίαση απαιτεί ιατρική ομαδική εργασία.
Είναι Μεταδοτική;
Όχι. Η ψωρίαση δεν μεταδίδεται σεξουαλικά ή με φυσική επαφή. Δεν προκαλείται από τον τρόπο ζωής, τη διατροφή ή την κακή υγιεινή.
Ενώ η ακριβής αιτία της ψωρίασης είναι άγνωστη, οι ερευνητές θεωρούν τους περιβαλλοντικούς, γενετικούς και τους ανοσοποιητικούς παράγοντες πως παίζουν καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία της νόσου.
Ποιες είναι οι αιτίες της ψωρίασης και οι παράγοντες κινδύνου;
Η ακριβής αιτία παραμένει άγνωστη. Συνήθως πυροδοτείται ένας συνδυασμός στοιχείων, συμπεριλαμβανομένης της γενετικής προδιάθεσης και και των λύσεων που αφορούν την φροντίδα του δέρματος. Είναι συνηθισμένο να υπάρχει ψωρίαση στα μέλη της ίδιας οικογένειας. Τα ελαττώματα της ανοσολογικής ρύθμισης και ο έλεγχος της φλεγμονής, πιστεύεται ότι παίζουν σημαντικό ρόλο. Ορισμένα φάρμακα όπως οι β-αναστολείς έχουν συνδεθεί με την ψωρίαση. Παρά τις έρευνες τα τελευταία 30 χρόνια, ο “κύριος διακόπτης” που ενεργοποιεί την ψωρίαση εξακολουθεί να είναι μυστήριο.
Ποιοι είναι οι διαφορετικοί τύποι ψωρίασης;
Υπάρχουν διάφορες μορφές, συμπεριλαμβανομένης της ψωρίασης της πλάκας ή της ψωρίασης (κοινός τύπος πλάκας), της ψωρίασης των ούρων (μικρές κηλίδες), της αντίστροφης ψωρίασης (στις πτυχές όπως οι μασχάλες, ο ομφαλός, η βουβωνική χώρα και οι γλουτοί) και η φλυκταινώδης ψωρίαση (μικρές κίτρινες κυψέλες γεμάτες με κηλίδες). Όταν εμπλέκονται οι παλάμες και τα πέλματα, αυτό είναι γνωστό ως παλαμοπλαντική ψωρίαση.
- Ψωρίαση Στα Χέρια
- Ψωρίαση Στα Νύχια
- Ψωρίαση Στους Αγκώνες
Στην ερυθροδερμική ψωρίαση, ολόκληρη η επιφάνεια του δέρματος εμπλέκεται στην ασθένεια. Οι ασθενείς με αυτή τη μορφή ψωρίασης αισθάνονται συχνά κρύο και μπορεί να αναπτύξουν συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, εάν έχουν προϋπάρχον καρδιακό πρόβλημα. Η ψωρίαση των νυχιών προκαλεί αλλοιώσεις με κίτρινες και καφέ κηλίδες, που μπορεί να συγχέονται με μύκητες των νυχιών. Η ψωρίαση του τριχωτού της κεφαλής μπορεί να είναι αρκετά σοβαρή ώστε να παράγει εντοπισμένη απώλεια μαλλιών, άφθονη πιτυρίδα και σοβαρή φαγούρα.
Μπορεί η ψωρίαση να επηρεάσει τις αρθρώσεις μου;
Ναι, η ψωρίαση σχετίζεται με φλεγμονώδεις αρθρώσεις, περίπου στο ένα τρίτο των ασθενών. Στην πραγματικότητα, μερικές φορές πόνοι στις αρθρώσεις μπορεί να είναι το μόνο σημάδι της διαταραχής, ενώ το δέρμα να είναι απόλυτα καθαρό. Η ασθένεια των αρθρώσεων που σχετίζεται με την ψωρίαση αναφέρεται ως ψωριασική αρθρίτιδα.
Οι ασθενείς μπορεί να έχουν φλεγμονή οποιωνδήποτε αρθρώσεων (αρθρίτιδα), αν και οι αρθρώσεις των χεριών, των γόνατων και των αστραγάλων τείνουν να επηρεάζονται συχνότερα. Η ψωριασική αρθρίτιδα είναι μια φλεγμονώδης, καταστροφική μορφή αρθρίτιδας και πρέπει να αντιμετωπιστεί με φαρμακευτική αγωγή για να σταματήσει η εξέλιξη της νόσου.
Η μέση ηλικία για την έναρξη της ψωριασικής αρθρίτιδας είναι 30-40 ετών. Συνήθως, τα συμπτώματα και τα σημάδια του δέρματος, προηγούνται της εμφάνισης της αρθρίτιδας.
Μπορεί η ψωρίαση να επηρεάσει μόνο τα νύχια μου;
Ναι, η ψωρίαση μπορεί να αφορά μόνο τα νύχια, σε περιορισμένο όμως αριθμό ασθενών. Συνήθως, τα σημάδια των νυχιών συνοδεύουν τα συμπτώματα του δέρματος και της αρθρίτιδας. Η ψωρίαση των νυχιών είναι συνήθως πολύ δύσκολο να θεραπευτεί. Οι επιλογές θεραπείας είναι κάπως περιορισμένες και περιλαμβάνουν ισχυρά τοπικά στεροειδή που εφαρμόζονται στην επιδερμίδα γύρω από το νύχι, ένεση στεροειδών στο προσληφθέν σημείο και στοματικά ή συστηματικά φάρμακα όπως περιγράφεται παρακάτω για τη θεραπεία της ψωρίασης.
Ψωρίαση Συμπτώματα
Τα σημάδια και τα συμπτώματα της ψωρίασης, εμφανίζονται ως κόκκινα ή ροζ μικρά εξογκώματα που συσσωρεύονται σε πλάκες ανυψωμένου δέρματος. Οι πλάκες της ψωρίασης επηρεάζουν κλασικά το δέρμα πάνω από τους αγκώνες, τα γόνατα και το τριχωτό της κεφαλής, με συχνά έντονη φαγούρα.
Αν και οποιαδήποτε περιοχή μπορεί να εμπλέκεται, η ψωρίαση κατά πλάκας τείνει να είναι πιο συχνή σε περιοχές τριβής. Μερικές φορές η αφαίρεση μιας από αυτές τις μικρές ξηρές λευκές νιφάδες του δέρματος μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία. Αυτό είναι ένα ειδικό διαγνωστικό σημάδι της ψωρίασης που ονομάζεται σημάδι Auspitz.
Τα νύχια παρουσιάζουν συχνά μικρές κοιλότητες ή κιτρινωπές-καφέ ραβδώσεις στην επιφάνειά τους, που ονομάζονται περιφερική ονυχόλυση. Η ψωρίαση των νυχιών μπορεί να συγχέεται και να διαγιγνώσκεται εσφαλμένα ως μολυσματική μυκητίαση.
Στο HPS-Pain.gr έχουμε διακρίνει ότι τα συμπτώματα της ψωρίασης έχουν έντονες φαγούρες, κηλιδωμένο δέρμα με ωχρά και κόκκινα σημάδια σαν λέπια που επηρεάζουν ταυτόχρονα μεγάλα τμήματα της επιφάνειας του δέρματος.
Στην αντίστροφη ψωρίαση, οι γεννητικές αλλοιώσεις, ειδικά στην βουβωνική χώρα και στο κεφάλι του πέους, είναι κοινές. Η ψωρίαση σε υγρές περιοχές, όπως ο ομφαλός ή η περιοχή ανάμεσα στους γλουτούς (διαγλωσσικές πτυχές), μπορεί να μοιάζουν με επίπεδες κόκκινες πλάκες. Αυτό μπορεί να συγχέεται με άλλες δερματικές παθήσεις όπως μυκητιασικές λοιμώξεις, αλλεργικά εξανθήματα ή βακτηριακές λοιμώξεις.
Τα συμπτώματα και τα σημάδια φλυκταινώδους ψωρίασης περιλαμβάνουν την ταχεία εμφάνιση ομάδων μικρών εξογκωμάτων που είναι γεμάτα με πύον. Οι ασθενείς είναι συχνά συστηματικά άρρωστοι και μπορεί να έχουν πυρετό.
Η ερυθροδερμική ψωρίαση εμφανίζεται ως εκτεταμένες περιοχές κόκκινου δέρματος που συχνά εμπλέκουν ολόκληρη την επιφάνεια του δέρματος. Οι ασθενείς μπορεί συχνά να αισθάνονται έντονο το αίσθημα του κρύου.
Η ψωρίαση του τριχωτού της κεφαλής μπορεί να μοιάζει με σοβαρή πιτυρίδα με ξηρές νιφάδες και κόκκινες περιοχές στο δέρμα. Μπορεί να είναι δύσκολο να γίνει διάκριση μεταξύ της ψωρίασης του τριχωτού της κεφαλής και της σμηγματορροϊκής δερματίτιδας όταν εμπλέκεται μόνο το τριχωτό της κεφαλής. Ωστόσο, η θεραπεία είναι συχνά πολύ παρόμοια και για τις δύο καταστάσεις.
Πώς οι επαγγελματίες υγείας την διαγιγνώσκουν;
Η διάγνωση της ψωρίασης γίνεται συνήθως με τη λήψη πληροφοριών από τη φυσική εξέταση του δέρματος, το ιατρικό ιστορικό και το σχετικό οικογενειακό ιστορικό υγείας.
Μερικές φορές μπορεί να απαιτούνται εργαστηριακές εξετάσεις, συμπεριλαμβανομένης μικροσκοπικής εξέτασης ιστού που λαμβάνεται από βιοψία δέρματος.
Ψωρίαση Φωτογραφίες
Έκζεμα Ή Ψωρίαση;
Περιστασιακά, μπορεί να είναι δύσκολο να διαφοροποιηθεί η εκζεματώδης δερματίτιδα από την ψωρίαση. Σε αυτή την περίπτωση μια βιοψία μπορεί να είναι αρκετά πολύτιμη για να γίνει διάκριση μεταξύ των δύο συνθηκών. Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο η εκζεματώδης δερματίτιδα όσο και η ψωρίαση ανταποκρίνονται συχνά σε παρόμοιες θεραπείες. Ορισμένοι τύποι εκζεματικής δερματίτιδας μπορούν να θεραπευθούν όταν αυτό δεν συμβαίνει στην περίπτωση της ψωρίασης.
Πόσοι άνθρωποι έχουν ψωρίαση;
Η ψωρίαση είναι μια αρκετά κοινή πάθηση του δέρματος και εκτιμάται ότι επηρεάζει περίπου το 1% -4% του πληθυσμού της Ελλάδας. Επίσης επηρεάζει περίπου 7 έως 8 εκατομμύρια άτομα στις Η.Π.Α. Εμφανίζεται παγκοσμίως σε περίπου 125 εκατομμύρια άτομα.
Μεταδίδεται Εύκολα;
Όχι. Ένα άτομο δεν μπορεί να κολλήσει από κάποιο άλλο και δεν μπορεί να το μεταδώσει σε κανένα, με επαφή δέρματος με δέρμα. Η απευθείας καθημερινή επαφή με ασθενή με ψωρίαση, δεν θα μεταδώσει ποτέ αυτή την κατάσταση.
Υπάρχει Θεραπεία;
Όχι, η ψωρίαση δεν είναι προς το παρόν θεραπεύσιμη. Ωστόσο, μπορεί να έχει ύφεση, δημιουργώντας μια εντελώς φυσιολογική επιφάνεια του δέρματος. Η συνεχής έρευνα προωθεί ενεργά την πρόοδο στην εξεύρεση καλύτερων θεραπειών και πιθανής θεραπείας στο μέλλον.
Μπορεί Να Κληρονομηθεί;
Παρόλο που η ψωρίαση δεν είναι μεταδοτική από άτομο σε άτομο, υπάρχει μια γνωστή κληρονομική τάση. Επομένως, το οικογενειακό ιστορικό είναι πολύ χρήσιμο για τη διάγνωση.
Ποιοι ειδικοί στην υγειονομική περίθαλψη την αντιμετωπίζουν;
Οι δερματολόγοι είναι γιατροί που ειδικεύονται στη διάγνωση και θεραπεία της ψωρίασης.Οι ρευματολόγοι ειδικεύονται στη θεραπεία των αρθρώσεων και της ψωριασικής αρθρίτιδας. Πολλά είδη γιατρών μπορούν να ασχοληθούν με την ψωρίαση, συμπεριλαμβανομένων δερματολόγων, οικογενειακών ιατρών, γενικών ιατρών, ρευματολόγων και άλλων. Όλοι οι δερματολόγοι και οι ρευματολόγοι δεν ασχολούνται για την αντιμετώπιση της ψωρίασης. Μερικοί ασθενείς έχουν επίσης δει άλλους συναφείς επαγγελματίες υγείας, όπως βελονιστές, ολιστικούς ιατρούς, χειροπράκτες και διατροφολόγους.
Είναι τώρα προφανές ότι οι ασθενείς με ψωρίαση είναι επιρρεπείς σε μια ποικιλία άλλων παθήσεων, τις επονομαζόμενες συννοσηρότητες. Οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο διαβήτης, η υπέρταση, η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου, η υπερλιπιδαιμία, τα ηπατικά προβλήματα και η αρθρίτιδα είναι πιο συχνές σε ασθενείς με ψωρίαση. Είναι πολύ σημαντικό για όλους τους ασθενείς να παρακολουθούνται προσεκτικά από τους φορείς παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας, για αυτές τις σχετιζόμενες ασθένειες. Την κοινή φλεγμονή της ψωριασικής αρθρίτιδας και των επιπλοκών της συχνά διαχειρίζονται οι ρευματολόγοι.
Ψωρίαση και Θεραπεία
Υπάρχουν πολλές αποτελεσματικές επιλογές θεραπείας ψωρίασης. Η καλύτερη θεραπεία καθορίζεται ξεχωριστά για τον κάθε ασθενή από τον θεράποντα ιατρό και εξαρτάται εν μέρει, από τον τύπο της νόσου, τη σοβαρότητα και την βλάβη του δέρματος.
Για την ήπια ασθένεια που περιλαμβάνει μόνο μικρές περιοχές του σώματος (λιγότερο από το 10% της συνολικής επιφάνειας του δέρματος), οι τοπικές θεραπείες που εφαρμόζονται, όπως κρέμες, λοσιόν και σπρέι, μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματικές και ασφαλείς στη χρήση. Περιστασιακά, μια μικρή τοπική ένεση στεροειδών απευθείας σε μια σκληρή ή ανθεκτική απομονωμένη ψωριασική πλάκα μπορεί να είναι χρήσιμη.
Για μέτρια έως σοβαρή ασθένεια που περιλαμβάνει πολύ μεγαλύτερες περιοχές του σώματος (> 10% ή περισσότερο της συνολικής επιφάνειας του δέρματος), τα τοπικά προϊόντα μπορεί να μην είναι αποτελεσματικά ή πρακτικά εφαρμοστέα. Αυτό μπορεί να απαιτεί θεραπείες υπεριώδους φωτός ή συστηματικές συνολικές θεραπείες σώματος, όπως χάπια ή ενέσεις. Τα εσωτερικά φάρμακα έχουν συνήθως μεγαλύτερους κινδύνους. Επειδή η τοπική θεραπεία δεν έχει επίδραση στην ψωριασική αρθρίτιδα, γενικά απαιτούνται συστηματικά φάρμακα για να σταματήσει η εξέλιξη και να μην οδηγήσει σε μόνιμη καταστροφή των αρθρώσεων.
Είναι σημαντικό να έχετε κατά νου ότι, όπως συμβαίνει με οποιαδήποτε ιατρική κατάσταση, πως όλα τα φάρμακα έχουν πιθανές παρενέργειες. Κανένα φάρμακο δεν είναι 100% αποτελεσματικό για όλους και κανένα φάρμακο δεν είναι 100% ασφαλές. Η απόφαση χρήσης οποιουδήποτε φαρμάκου απαιτεί λεπτομερή εξέταση και συζήτηση με τον θεράποντα ιατρό. Οι κίνδυνοι και το ενδεχόμενο όφελος των φαρμάκων πρέπει να λαμβάνονται υπόψη για κάθε τύπο ψωρίασης και για κάθε έναν οργανισμό ξεχωριστά. Από δύο ασθενείς με ακριβώς την ίδια κατάσταση ψωρίασης, κάποιος μπορεί να την αντιμετωπίσει με πολύ λίγη θεραπεία, ενώ ο άλλος μπορεί να απαιτήσει επιπλέον θεραπεία.
Μια πρόταση για την ελαχιστοποίηση της τοξικότητας ορισμένων από αυτά τα φάρμακα, έχει ονομαστεί «περιστροφική» θεραπεία. Η ιδέα είναι η αλλαγή των φαρμάκων κατά της ψωρίασης κάθε έξι έως 24 μήνες, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η τοξικότητα τους. Ανάλογα με τα φάρμακα που έχουν επιλεγεί, αυτή η πρόταση μπορεί να είναι η καλύτερη επιλογή. Μια εξαίρεση από αυτή την πρόταση είναι η χρήση των νεότερων βιολογικών φαρμάκων όπως περιγράφονται παρακάτω. Ένα άτομο που χρησιμοποιεί ισχυρά τοπικά στεροειδή σε μεγάλες περιοχές του σώματός του για παρατεταμένες περιόδους, μπορεί να ωφεληθεί από τη διακοπή των στεροειδών για λίγο και την περιστροφή σε διαφορετική θεραπεία.
Ποιες κρέμες, λοσιόν και θεραπείες στο σπίτι είναι διαθέσιμες;
Οι τοπικές θεραπείες εφαρμόζονται με τοπικά κορτικοστεροειδή, κρέμες ανάλογης βιταμίνης D όπως καλσιπορένιο (Calcitrene, Dovonex, Sorilux), τοπικά ρητινοειδή (tazarotene [Tazorac]), ενυδατικά, τοπικά ανοσοδιαμορφωτικά (tacrolimus και pimecrolimus) .
- Τα τοπικά κορτικοστεροειδή (στεροειδή, όπως η υδροκορτιζόνη) είναι πολύ χρήσιμα και συχνά είναι η θεραπεία πρώτης γραμμής για περιορισμένες ή μικρές περιοχές ψωρίασης. Αυτά υπάρχουν σε πολλές μορφές, όπως σπρέι, λοσιόν, κρεμών, γαλακτωμάτων, αλοιφών και αφρών. Τα στεροειδή έρχονται σε πολλές διαφορετικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων ισχυρότερων που χρησιμοποιούνται για τους αγκώνες, τα γόνατα και τις σκληρότερες περιοχές του δέρματος και τις πιο ήπιες για περιοχές όπως το πρόσωπο, οι μασχάλες και η βουβωνική χώρα. Αυτές συνήθως εφαρμόζονται μια ή δύο φορές την ημέρα σε περιοχές που επηρεάζονται από την νόσο. Τα ισχυρά παρασκευάσματα στεροειδών πρέπει να περιορίζονται κατά τη χρήση. Η υπερβολική ή η παρατεταμένη χρήση ενδέχεται να προκαλέσουν προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης πιθανής μόνιμης λέπτυνσης του δέρματος και ζημίας που ονομάζεται ατροφία.
- Η κρέμα καλσιποτριενίου είναι χρήσιμη στην ψωρίαση λόγω της επίδρασής της στον μεταβολισμό του ασβεστίου. Το πλεονέκτημα της καλσιτριόλης είναι ότι δεν κάνει το δέρμα λεπτό όπως γίνεται με τα τοπικά στεροειδή. Υπάρχει ένα νεότερο συνδυαστικό παρασκεύασμα καλσιποτριενίου, το οποίο είναι ένα τοπικό στεροειδές που ονομάζεται Taclonex. Όλοι οι ασθενείς δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτό. Η παρατεταμένη χρήση αυτών των τύπων φαρμάκων σε περισσότερο από το 20% της επιφάνειας του δέρματος μπορεί να προκαλέσει μη φυσιολογική αύξηση των επιπέδων ασβεστίου στο σώμα.
- Οι ενυδατικές ουσίες, ειδικά με θεραπευτικές συγκεντρώσεις σαλικυλικού οξέος, γαλακτικού οξέος, ουρίας και γλυκολικού οξέος μπορεί να βοηθήσουν στην ψωρίαση. Αυτά τα moisturizers είναι διαθέσιμα ως συνταγή και σε nonprescription μορφές. Αυτά συμβάλλουν στη μείωση των ζυγών που εμποδίζουν την κίνηση των τοπικών φαρμάκων στα βαθύτερα στρώματα του δέρματος.
- Ορισμένα διαθέσιμα παρασκευάσματα περιλαμβάνουν σαλικυλικό οξύ (Salex) και γαλακτικό οξύ (AmLactin, Lac-Hydrin). Αυτά μπορεί να χρησιμοποιούνται μία έως τρεις φορές την ημέρα. Άλλα ήπια ενυδατικά, όπως η βαζελίνη και το Crisco, μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη μείωση της ξηρής εμφάνισης της ψωρίασης.
- Οι ανοσορυθμιστές (tacrolimus και pimecrolimus) έχουν επίσης χρησιμοποιηθεί με κάποια επιτυχία στην ήπια ψωρίαση. Αυτά έχουν το πλεονέκτημα ότι δεν προκαλούν λέπτυνση του δέρματος. Μπορεί όμως, να έχουν άλλες πιθανές παρενέργειες, όπως των δερματικών λοιμώξεων και πιθανών κακοηθειών (καρκίνων). Η ακριβής συσχέτιση αυτών των ανοσορυθμιστικών κρεμών και του καρκίνου είναι αμφιλεγόμενη.
- Τα άλατα μπάνιου ή η κολύμβηση σε ύδατα υψηλής συγκεντρώσεως αλατιού, μαζί με προσεκτική έκθεση στο ηλιακό φως, μπορεί να είναι ευεργετικά για τους ασθενείς με ψωρίαση.
- Η ανθρακική πίσσα διατίθεται σε πολλά παρασκευάσματα, συμπεριλαμβανομένων σαμπουάν, διαλύματα μπάνιου και κρέμες. Το κάρβουνο μπορεί να βελτιώσει την εμφάνιση και να μειώσει τις νιφάδες στην ψωρίαση. Η οσμή, η χρώση και η συνολική ακαταστασία με λιθανθρακόπισσα μπορεί να την καθιστούν λιγότερο επιθυμητή από άλλες θεραπείες. Ένα σημαντικό πλεονέκτημα στην θεραπεία με πίσσα, είναι η έλλειψη αραίωσης του δέρματος.
Το Anthralin διατίθεται για τοπική χρήση ως κρέμα, αλοιφή ή πάστα. Ο πιθανός ερεθισμός και ο αποχρωματισμός του δέρματος, μπορεί να το κάνουν λιγότερο αποδεκτό. Το Anthralin μπορεί να εφαρμοστεί σε ψωριασικό δέρμα για 10-30 λεπτά.
Ψωρίαση Στο Κεφάλι – Επιλογές Σαμπουάν
Τα σαμπουάν με άμυλο καλαμποκιού είναι πολύ χρήσιμα για τον έλεγχο της ψωρίασης του τριχωτού της κεφαλής. Η χρήση ενός σαμπουάν πίσσας καθημερινά μπορεί να είναι πολύ ευεργετική συμπληρωματική θεραπεία. Υπάρχει μια ποικιλία από σαμπουάν που διατίθενται χωρίς ιατρική συνταγή. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι ένα προϊόν λουσίματος είναι ανώτερο από κάποιο άλλο. Γενικά, η επιλογή ενός σαμπουάν είναι απλά θέμα προσωπικής προτίμησης.
Τι φάρμακα από το στόμα είναι διαθέσιμα;
Τα από του στόματος φάρμακα περιλαμβάνουν μεθοτρεξάτη (Trexall), ακιτρετίνη (Soriatane), κυκλοσπορίνη (Neoral), apremilast (Otezla) και άλλα. Η στοματική πρεδνιζόνη (κορτικοστεροειδές) γενικά δεν χρησιμοποιείται στην ψωρίαση και μπορεί να προκαλέσει έξαρση της νόσου εάν χορηγηθεί.
Το Acitretin (Soriatane) είναι ένα από του στόματος φάρμακο που χρησιμοποιείται για ορισμένους τύπους ψωρίασης. Δεν είναι αποτελεσματικό σε όλους τους τύπους της νόσου. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε άνδρες και σε γυναίκες που δεν είναι έγκυες και δεν σχεδιάζουν να μείνουν έγκυες για τουλάχιστον τρία χρόνια. Οι κύριες παρενέργειες είναι η ξηρότητα του δέρματος, των οφθαλμών και προσωρινά αυξημένα επίπεδα τριγλυκεριδίων και χοληστερόλης (λιπαρής ουσίας) στο αίμα. Οι εξετάσεις αίματος γενικά απαιτούνται πριν την έναρξη αυτής της θεραπείας και είναι απαραίτητες περιοδικά για την παρακολούθηση των επιπέδων των τριγλυκεριδίων.
Η κυκλοσπορίνη είναι ένα ισχυρό ανοσοκατασταλτικό φάρμακο που χρησιμοποιείται για πολλές ιατρικές χρήσεις, συμπεριλαμβανομένης της μεταμόσχευσης οργάνων. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για σοβαρές και δύσκολες για θεραπεία περιπτώσεις εκτεταμένης ψωρίασης. Η βελτίωση και τα αποτελέσματα μπορεί να είναι πολύ γρήγορα στην αρχή. Στη συνέχεια ίσως να είναι δύσκολο να απομακρυνθεί κάποιος από την κυκλοσπορίνη χωρίς να προκαλέσει πιθανές παρενέργειες. Λόγω της πιθανής σωρευτικής τοξικότητας, η κυκλοσπορίνη δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται για περισσότερο από ένα έως δύο χρόνια για την πλειοψηφία των ασθενών με ψωρίαση. Σημαντικές πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες περιλαμβάνουν προβλήματα νεφρικής ανεπάρκειας και αρτηριακής πίεσης.
Η μεθοτρεξάτη είναι ένα κοινό φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα και έχει χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά εδώ και πολλά χρόνια για την ψωρίαση. Συνήθως χορηγείται σε μικρές εβδομαδιαίες δόσεις (5 mg-25 mg), είτε από του στόματος, είτε με ένεση. Απαιτούνται εξετάσεις αίματος πριν και κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Το φάρμακο μπορεί να προκαλέσει ζημιά και επιβάλλεται γενικά η παρακολούθηση του ιατρού και οι μηνιαίες έως τριμηνιαίες επισκέψεις για εργαστηριακές εξετάσεις.
Το FDA ενέκρινε ένα νέο φάρμακο από το στόμα, το apremilast (Otezla), για τη θεραπεία της ψωρίασης και της ψωριασικής αρθρίτιδας, με εντελώς νέο τρόπο δράσης (αναστολή ενός ενζύμου, φωσφοδιεστεράση 4) και δεν απαιτεί εντατική εργαστηριακή παρακολούθηση.
Ποιες ενέσεις ή εγχύσεις διατίθενται;
Πρόσφατα, μια νέα ομάδα φαρμάκων που ονομάζονται βιολόγοι, είναι διαθέσιμη για τη θεραπεία της ψωρίασης και της ψωριασικής αρθρίτιδας. Παράγονται από καλλιέργειες ζωντανών κυττάρων σε βιομηχανικό περιβάλλον. Είναι όλες οι πρωτεΐνες και επομένως πρέπει να χορηγούνται μέσω του δέρματος επειδή διαφορετικά θα υποβαθμιστούν κατά τη διάρκεια της πέψης.
Όλοι οι βιολόγοι δουλεύουν καταπιέζοντας ορισμένα συγκεκριμένα τμήματα της ανοσολογικής φλεγμονώδους απόκρισης που είναι υπερδραστήρια στην ψωρίαση. Μια βολική μέθοδος κατηγοριοποίησης αυτών των φαρμάκων βασίζεται στον τόπο δράσης τους: Αναστολείς παράγοντα νέκρωσης όγκου-άλφα (TNF-άλφα) (certolizumab pegol [Cimzia], ετανερσέπτης [Enbrel], adalimumab [Humira], infliximab [Remicade], golimumab [Simponi])
- Ιντερλευκίνη 12 και 23 (IL-12/23) αναστολέας (ustekinumab [Stelara])
- Οι αναστολείς ιντερλευκίνης 17 (IL-17) (secukinumab [Cosentyx], brodalumab [Siliq], ιξεκιζουμάμπη [Taltz])
- Αναστολέας ιντερλευκίνης 23 (IL-23) (guselkumab [Tremfya])
- Αναστολέας των κυττάρων Τ (Orencia)
Η επιλογή φαρμάκων μπορεί να είναι περίπλοκη και ο γιατρός θα βοηθήσει στην επιλογή της καλύτερης θεραπείας. Σε μερικούς ασθενείς μπορεί να είναι δυνατόν να προβλεφθεί η αποτελεσματικότητα του φαρμάκου με βάση τη γενετική. Φαίνεται ότι η παρουσία του γονιδίου HLA-Cw6 συσχετίζεται με μια ευεργετική απόκριση στο ustekinumab.
Τα νεότερα φάρμακα βρίσκονται σε εξέλιξη και αναμφίβολα θα είναι διαθέσιμα στο εγγύς μέλλον. Καθώς αυτή η κατηγορία φαρμάκων είναι αρκετά νέα, συνεχίζεται η συνεχής παρακολούθηση και η αναφορά των δυσμενών επιπτώσεων και εξακολουθεί να παρακολουθείται η μακροπρόθεσμη ασφάλεια.
Οι βιολόγοι είναι συγκριτικά ακριβοί, ιδίως ενόψει του γεγονότος ότι κανένα από αυτά δεν είναι θεραπευτικό. Πρόσφατα, η FDA προσπάθησε να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα επιτρέποντας τη χρήση «βιολογικών” φαρμάκων.
Αυτά τα φάρμακα είναι δομικά πανομοιότυπα με ένα συγκεκριμένο βιολογικό φάρμακο και θεωρείται ότι παράγουν ίδιες θεραπευτικές αποκρίσεις σε ανθρώπους, χρησιμοποιώντας όμως διαφορετική μεθοδολογία. Τα βιοσυμπιλάκια (βιολογικά φάρμακα) θα έπρεπε να είναι διαθέσιμα με κάποιο μέρος του κόστους του πρωτοτύπου. Εάν αυτό θα είναι μια αποτελεσματική προσέγγιση, θα περιμένουμε να δούμε.
Το μόνο βιομοριακό διαθέσιμο σήμερα είναι το infliximab (Inflectra). Δύο άλλα βιολογικά όμοια φάρμακα έχουν γίνει αποδεκτά από το FDA, ένα ισοδύναμο etanercept (Erelzi) και ένα ισοδύναμο adalimumab (Amjevita) αλλά επί του παρόντος, δεν είναι διαθέσιμα.
Μερικοί βιολόγοι χορηγούνται με ενέσεις που τις κάνει ο ασθενής μόνος του στο σπίτι, ενώ άλλοι χορηγούνται με ενδοφλέβιες εγχύσεις στο γραφείο του ιατρού. Οι βιολόγοι έχουν κάποιες απαιτήσεις διαλογής, όπως μια δοκιμή διαλογής φυματίωσης (δερματικής φυματίωσης ή δοκιμή PPD) και άλλες εργαστηριακές, πριν από την έναρξη της θεραπείας. Όπως συμβαίνει με οποιοδήποτε φάρμακο, οι παρενέργειες είναι δυνατές και με όλα τα βιολογικά φάρμακα.
Οι συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες εμφανίζουν ήπιες τοπικές αντιδράσεις στο σημείο της ένεσης (ερυθρότητα και ευαισθησία). Υπάρχει ανησυχία για σοβαρές λοιμώξεις και πιθανή κακοήθεια, σχεδόν με όλα τα βιολογικά φάρμακα. Οι προφυλάξεις περιλαμβάνουν ασθενείς με γνωστή ή υποψία μόλυνσης από ηπατίτιδα Β, ενεργό φυματίωση και πιθανώς HIV / AIDS. Σε γενικές γραμμές, αυτά τα φάρμακα μπορεί να μην είναι μια ιδανική επιλογή για ασθενείς με ιστορικό καρκίνου ή που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία. Συγκεκριμένα, μπορεί να υπάρχει αυξημένη συσχέτιση του λεμφώματος σε ασθενείς που λαμβάνουν βιολογικό φάρμακο.
Οι βιολόγοι είναι ακριβά φάρμακα, που κοστίζουν αρκετές εκατοντάδες ευρώ ετησίως ανά άτομο. Η χρήση τους περιορίζεται από τη διαθεσιμότητα, το κόστος και την έγκριση ασφάλισης. Οι πάροχοι υγείας δεν καλύπτουν πλήρως αυτά τα φάρμακα, για όλες τις περιπτώσεις. Οι ασθενείς πρέπει να ελέγχουν με την ασφάλειά τους, μήπως απαιτείται αίτηση έγκρισης. Μερικοί κατασκευαστές έχουν προγράμματα βοήθειας ασθενών για να συμβάλουν σε οικονομικά ζητήματα. Ως εκ τούτου, η επιλογή του σωστού φαρμάκου για κάθε πάθηση εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Επιπλέον, η ευκολία λήψης φαρμάκων και ο τρόπος ζωής, επηρεάζει την επιλογή του σωστού βιολογικού φαρμάκου.
Ψωρίαση Διατροφή
Οι περισσότεροι ασθενείς με ψωρίαση συνήθως είναι υπέρβαροι. Δεδομένου ότι υπάρχει μια προδιάθεση για αυτούς, να αναπτύξουν καρδιαγγειακές παθήσεις και διαβήτη, προτείνεται έντονα να προσπαθούν, ώστε να διατηρήσουν ένα φυσιολογικό σωματικό βάρος. Παρόλο που τα στοιχεία είναι ελάχιστα, πιστεύεται ότι οι αδυνατότεροι ασθενείς είναι πιο πιθανό να ανταποκριθούν στη θεραπεία.
Αν και οι διατροφικές μελέτες είναι δύσκολο να εκτελεστούν και να ερμηνευθούν, έρευνες δείχνουν ότι μια δίαιτα της οποίας η περιεκτικότητα σε πολυακόρεστα λιπαρά, όπως το ελαιόλαδο και το ιχθυέλαιο είναι ευεργετική για την ψωρίαση. Η λεγόμενη μεσογειακή διατροφή είναι ένα άριστο παράδειγμα.
Τι γίνεται με τη θεραπεία με φως;
Η εφαρμογή τεχνιτών πηγών φωτός ονομάζεται φωτοθεραπεία. Υπάρχουν διάφοροι τύποι θεραπευτικών ακτίνων, που περιλαμβάνουν PUVA (ακρωνύμιο psoralen + UVA), UVB και UVB στενού φάσματος. Αυτές οι τεχνητές πηγές φωτός έχουν χρησιμοποιηθεί για δεκαετίες και γενικά είναι διαθέσιμες μόνο σε ορισμένα εξειδικευμένα ιατρεία. Υπάρχουν μερικές εταιρείες που μπορούν να διαθέσουν ειδικές συσκευές φωτοθεραπείας για την προκαθορισμένη θεραπεία στο σπίτι.
Το φυσικό ηλιακό φως χρησιμοποιείται επίσης για τη θεραπεία της ψωρίασης. Η καθημερινή σύντομη, ελεγχόμενη έκθεση στον ήλιο, μπορεί να βοηθήσει ή ακόμα και να καθαρίσει την ψωρίαση σε μερικούς ασθενείς. Το δέρμα που δεν επηρεάζεται από την ψωρίαση και οι ευαίσθητες περιοχές, όπως το πρόσωπο και τα χέρια, ενδέχεται να χρειάζεται να προστατεύονται κατά την έκθεση στον ήλιο.
Υπάρχουν επίσης πολλές νέες φωτεινές πηγές, όπως τα λέιζερ και η φωτοδυναμική θεραπεία (χρήση φαρμάκου ενεργοποίησης φωτός και ειδικής φωτεινής πηγής) που έχουν χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της ψωρίασης.
Το PUVA είναι μια ειδική θεραπεία που χρησιμοποιεί φωτοευαισθητοποιητική ουσία, ταυτόχρονα με δραστική έκθεση τεχνητού φωτός που αποτελείται από μήκη κύματος υπεριώδους φωτός στο φάσμα UVA. Το φωτοευαισθητοποιητικό φάρμακο στην PUVA ονομάζεται psoralen. Τόσο το ψωραλένιο όσο και το φως UVA πρέπει να χορηγούνται εντός μίας ώρας, για να υπάρξει ανταπόκριση. Αυτές οι θεραπείες συνήθως δίνονται στο ιατρείο δύο έως τρεις φορές την εβδομάδα.
Πριν από την εμφάνιση σημαντικών αποτελεσμάτων απαιτούνται αρκετές εβδομάδες με PUVA. Ο χρόνος έκθεσης του φωτός σταδιακά αυξάνεται κατά τη διάρκεια κάθε επόμενης θεραπείας. Το ψωραλένιο μπορεί να χορηγηθεί από το στόμα ως χάπι ή τοπικά ως αλοιφή ή λοσιόν. Μετά από μια σύντομη περίοδο επιδύνωσης, το δέρμα εκτίθεται σε ειδικό μήκος κύματος υπεριώδους φωτός που ονομάζεται UVA. Οι ασθενείς που ακολουθούν θεραπεία PUVA είναι γενικά ευαίσθητοι στην ηλιακή ακτινοβολία και πρέπει να αποφεύγουν την έκθεση στον ήλιο για αρκετή χρονική περίοδο μετά από την ολοκλήρωση της θεραπείας. Οι συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες είναι η γήρανση του δέρματος, οι αυξημένες καφέ κηλίδες που ονομάζονται λεντιγίνες και αυξημένος κίνδυνος καρκίνου του δέρματος, συμπεριλαμβανομένου του μελανώματος.
Η σχετική αύξηση του κινδύνου καρκίνου του δέρματος με τη θεραπεία με PUVA είναι αμφιλεγόμενη. Οι θεραπείες PUVA πρέπει να παρακολουθούνται στενά από τον ιατρό και να διακόπτονται όταν έχει επιτευχθεί μέγιστος αριθμός θεραπειών.
Η φωτοθεραπεία στενής ζώνης UVB είναι μια τεχνητή επεξεργασία φωτός που χρησιμοποιεί πολύ περιορισμένα μήκη κύματος φωτός. Συχνά χορηγείται καθημερινά ή δύο έως τρεις φορές την εβδομάδα. Η UVB είναι επίσης ένα συστατικό του φυσικού ηλιακού φωτός. Η δοσολογία βασίζεται στον χρόνο και η έκθεση αυξάνεται σταδιακά ως καλώς ανεκτή.
Οι πιθανές παρενέργειες με UVB περιλαμβάνουν την καύση του δέρματος, την πρόωρη γήρανση και τον πιθανό αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος. Η σχετική αύξηση του κινδύνου καρκίνου του δέρματος χρειάζεται περαιτέρω μελέτη, αλλά πιθανώς είναι μικρότερη από την PUVA ή την παραδοσιακή UVB.
Μερικές φορές η UVB συνδυάζεται με άλλες θεραπείες όπως η εφαρμογή πίσσας. Η Goeckerman είναι μια ειδική θεραπεία ψωρίασης που χρησιμοποιεί αυτόν τον συνδυασμό. Ορισμένα κέντρα έχουν χρησιμοποιήσει αυτή τη θεραπεία σε ένα τύπο “ημερήσιας φροντίδας” όπου οι ασθενείς βρίσκονται στην μονάδα θεραπείας ψωρίασης όλη την ημέρα για αρκετές εβδομάδες και πάνε σπίτι κάθε βράδυ.
Πρόσφατα, έχει χρησιμοποιηθεί ένα λέιζερ που παράγει υπεριώδες φως, στην ίδια περιοχή με το υπεριώδες φως στενής ζώνης. Αυτό το φως μπορεί να είναι επωφελές για την ψωρίαση που εντοπίζεται σε μικρές περιοχές του δέρματος όπως οι παλάμες, τα πέλματα και το τριχωτό της κεφαλής. Δεν είναι πρακτικό να χρησιμοποιηθεί σε εκτεταμένες ασθένειες.
Ψωρίαση Αρχικό Στάδιο
Συνολικά, η πρόγνωση για τους περισσότερους ασθενείς με ψωρίαση είναι επιτυχής. Αν και δεν είναι θεραπευτική, είναι ελεγχόμενη.
Όπως περιγράφηκε παραπάνω, οι πρόσφατες μελέτες δείχνουν μια συσχέτιση της ψωρίασης και άλλων ιατρικών καταστάσεων, όπως της παχυσαρκίας, του διαβήτη και των καρδιακών παθήσεων.
Είναι δυνατόν να αποφευχθεί;
Δεδομένου ότι η ψωρίαση κληρονομείται, είναι αδύνατο αυτή τη στιγμή να προταθεί οτιδήποτε είναι πιθανό να εμποδίσει την ανάπτυξή της, εκτός από την επιδίωξη ενός υγιεινού τρόπου ζωής.
Η έρευνα για την ψωρίαση χρηματοδοτείται σε μεγάλο βαθμό και είναι αρκετά υποσχόμενη για το μέλλον. Μόνο τα τελευταία πέντε έως 10 χρόνια έχουν γίνει σημαντικές βελτιώσεις στη θεραπεία της νόσου με φάρμακα, που στοχεύουν ακριβώς στον έλεγχο της διαδικασίας της φλεγμονής. Απαιτείται συνεχής έρευνα για να αποκρυπτογραφηθεί η τελική υποκείμενη αιτία αυτής της ασθένειας.
Πού μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να λάβουν περισσότερες πληροφορίες;
Οι δερματολόγοι, το σωματείο υποστήριξης ανθρώπων με ψωρίαση Καλυψώ στην Ελλάδα, η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας στο https://www.aad.org/ και το Εθνικό Ίδρυμα Ψωρίασης στο https://www.psoriasis.org/home/ μπορεί να είναι εξαιρετικές πηγές για περισσότερες πληροφορίες.
Οι κλινικές δοκιμές συχνά έχουν ειδικές απαιτήσεις για τους τύπους και τη σοβαρότητα της ψωρίασης που μπορούν να εγγραφούν σε μια συγκεκριμένη μελέτη. Οι ασθενείς πρέπει να επικοινωνήσουν με τα κέντρα αυτά και να ρωτήσουν σχετικά με τις ειδικές απαιτήσεις σπουδών. Μερικές μελέτες έχουν περιορισμούς σχετικά με τα πρόσφατα φάρμακα που έχουν χρησιμοποιηθεί για την ψωρίαση, την τρέχουσα φαρμακευτική αγωγή και τη γενική υγεία.
Μερικά από τα πολλά ιατρικά κέντρα στις ΗΠΑ που προσφέρουν κλινικές δοκιμές για την ψωρίαση είναι: