Μενού Κλείσιμο

Ψωρίαση: Θεραπεία, Φωτογραφίες, Συμπτώματα [+Άμεση Λύση!]


Υπάρχει μια ψωρίαση θεραπεία με ταχύτατα αποτελέσματα; Σίγουρα ναι! Δείτε φωτογραφίες, μάθετε τα συμπτώματα και προλάβετε την τεράστια έκπτωση μόνο εδώ!

PsorilaxΗ ψωρίαση είναι μια μη συμβατική, χρόνια πάθηση του δέρματος που παράγει πλάκες παχιασμένου δέρματος. Οι ξηρές νιφάδες των ζυγών του δέρματος προκύπτουν από τον υπερβολικά γρήγορο πολλαπλασιασμό των κυττάρων του δέρματος.

Ο πολλαπλασιασμός των κυττάρων του δέρματος ενεργοποιείται από φλεγμονώδη χημικά που παράγονται από εξειδικευμένα λευκά αιμοσφαίρια που ονομάζονται Τ-λεμφοκύτταρα. Η ψωρίαση επηρεάζει συνήθως το δέρμα των αγκώνων, των γόνατων και του τριχωτού της κεφαλής.

Το φάσμα των ασθενειών κυμαίνεται από ήπια με περιορισμένη συμμετοχή μικρών περιοχών του δέρματος σε μεγάλες, παχιές πλάκες σε κόκκινο φλεγμονώδες δέρμα που επηρεάζει ολόκληρη την επιφάνεια του σώματος.

Η ψωρίαση θεωρείται ανίατη, μακροχρόνια (χρόνια) φλεγμονώδης κατάσταση του δέρματος. Έχει μια μεταβλητή πορεία, βελτιώνοντας και επιδεινώνοντας περιοδικά. Δεν είναι ασυνήθιστο η ψωρίαση να χαλαρώνει αυθόρμητα για χρόνια και να παραμένει σε ύφεση. Πολλοί άνθρωποι σημειώνουν μια επιδείνωση των συμπτωμάτων τους στους ψυχρότερους χειμερινούς μήνες.

Σύμφωνα με άρθρο για την ψωρίαση στο YgeiaKaiOmorfia.gr, η συγκεκριμένη πάθηση επηρεάζει όλες τις φυλές και τα δύο φύλα. Παρόλο που η ψωρίαση μπορεί να παρατηρηθεί σε άτομα οποιασδήποτε ηλικίας, από μωρά έως ηλικιωμένους, οι ασθενείς συνήθως διαγιγνώσκονται για πρώτη φορά στα πρώτα τους ενήλικα χρόνια. Η ποιότητα ζωής των ασθενών με ψωρίαση συχνά μειώνεται λόγω της εμφάνισης του δέρματός τους.

Πρόσφατα, έχει καταστεί σαφές ότι τα άτομα με ψωρίαση είναι πιο πιθανό να έχουν διαβήτη, υψηλά λιπίδια στο αίμα, καρδιαγγειακές παθήσεις και μια ποικιλία άλλων φλεγμονωδών ασθενειών. Αυτό μπορεί να αντανακλά την αδυναμία ελέγχου της φλεγμονής. Η φροντίδα για ψωρίαση απαιτεί ιατρική ομαδική εργασία.

Είναι Μεταδοτική;

Όχι. Η ψωρίαση δεν μεταδίδεται σεξουαλικά ή με φυσική επαφή. Η ψωρίαση δεν προκαλείται από τον τρόπο ζωής, τη διατροφή ή την κακή υγιεινή.

Ενώ η ακριβής αιτία της ψωρίασης είναι άγνωστη, οι ερευνητές θεωρούν τους περιβαλλοντικούς, γενετικούς και τους ανοσοποιητικούς παράγοντες παράγοντες παίζοντας ρόλο στη δημιουργία της νόσου.

Ποιες είναι οι αιτίες της ψωρίασης και οι παράγοντες κινδύνου;

Η ακριβής αιτία παραμένει άγνωστη. Περιλαμβάνεται ένας συνδυασμός στοιχείων, συμπεριλαμβανομένης της γενετικής προδιάθεσης και και των λύσεων που αφορούν την φροντίδα του δέρματος. Είναι συνηθισμένο να υπάρχει ψωρίαση στα μέλη της ίδιας οικογένειας. Τα ελαττώματα της ανοσολογικής ρύθμισης και ο έλεγχος της φλεγμονής πιστεύεται ότι παίζουν σημαντικό ρόλο. Ορισμένα φάρμακα όπως οι β-αναστολείς έχουν συνδεθεί με την ψωρίαση. Παρά την έρευνα τα τελευταία 30 χρόνια, ο «κύριος διακόπτης» που ενεργοποιεί την ψωρίαση εξακολουθεί να είναι μυστήριο.

Ποιοι είναι οι διαφορετικοί τύποι ψωρίασης;

Υπάρχουν διάφορες μορφές ψωρίασης, συμπεριλαμβανομένης της ψωρίασης της πλάκας ή της ψωρίασης (κοινός τύπος πλάκας), της ψωρίασης των ούρων (μικρές κηλίδες), της αντίστροφης ψωρίασης (στις πτυχές όπως οι μασχάλες, ο ομφαλός, η βουβωνική χώρα και οι γλουτοί). και φλυκταινώδης ψωρίαση (μικρές κίτρινες κυψέλες γεμάτες με κηλίδες). Όταν εμπλέκονται οι παλάμες και τα πέλματα, αυτό είναι γνωστό ως παλαμοπλαντική ψωρίαση.

 • Ψωρίαση Στα Χέρια
 • Ψωρίαση Στα Νύχια
 • Ψωρίαση Στους Αγκώνες

Στην ερυθροδερμική ψωρίαση, ολόκληρη η επιφάνεια του δέρματος εμπλέκεται στην ασθένεια. Οι ασθενείς με αυτή τη μορφή ψωρίασης αισθάνονται συχνά κρύο και μπορεί να αναπτύξουν συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια εάν έχουν προϋπάρχον καρδιακό πρόβλημα. Η ψωρίαση των νυχιών παράγει κίτρινα καρφιά που μπορεί να συγχέονται με μύκητες των νυχιών. Η ψωρίαση του τριχωτού της κεφαλής μπορεί να είναι αρκετά σοβαρή ώστε να παράγει εντοπισμένη απώλεια μαλλιών, άφθονο πιτυρίδα και σοβαρή φαγούρα.

Μπορεί η ψωρίαση να επηρεάσει τις αρθρώσεις μου;

Ναι, η ψωρίαση σχετίζεται με φλεγμονώδεις αρθρώσεις σε περίπου το ένα τρίτο των ασθενών. Στην πραγματικότητα, μερικές φορές πόνοι στις αρθρώσεις μπορεί να είναι το μόνο σημάδι της διαταραχής, με απόλυτα καθαρό δέρμα. Η ασθένεια των αρθρώσεων που σχετίζεται με την ψωρίαση αναφέρεται ως ψωριασική αρθρίτιδα.

Οι ασθενείς μπορεί να έχουν φλεγμονή οποιωνδήποτε αρθρώσεων (αρθρίτιδα), αν και οι αρθρώσεις των χεριών, των γόνατων και των αστραγάλων τείνουν να επηρεάζονται συχνότερα. Η ψωριασική αρθρίτιδα είναι μια φλεγμονώδης, καταστροφική μορφή αρθρίτιδας και πρέπει να αντιμετωπιστεί με φάρμακα για να σταματήσει η εξέλιξη της νόσου.

Η μέση ηλικία για την έναρξη της ψωριασικής αρθρίτιδας είναι 30-40 ετών. Συνήθως, τα συμπτώματα και τα σημεία του δέρματος προηγούνται της εμφάνισης της αρθρίτιδας.

Μπορεί η ψωρίαση να επηρεάσει μόνο τα νύχια μου;

Ναι, η ψωρίαση μπορεί να αφορά μόνο τα νύχια σε περιορισμένο αριθμό ασθενών. Συνήθως, τα σημάδια των νυχιών συνοδεύουν τα συμπτώματα και τα σημεία του δέρματος και της αρθρίτιδας. Η ψωρίαση των νυχιών είναι συνήθως πολύ δύσκολη για θεραπεία. Οι επιλογές θεραπείας είναι κάπως περιορισμένες και περιλαμβάνουν ισχυρά τοπικά στεροειδή που εφαρμόζονται στην επιδερμίδα με βάση το νύχι, ένεση στεροειδών στην επιδερμίδα της νυχτερινής βάσης και στοματικά ή συστηματικά φάρμακα όπως περιγράφεται παρακάτω για τη θεραπεία της ψωρίασης.

Ψωρίαση Συμπτώματα

Τα σημάδια και τα συμπτώματα της ψωρίασης της πλάκας εμφανίζονται ως κόκκινα ή ροζ μικρά εξογκώματα που συσσωρεύονται σε πλάκες ανυψωμένου δέρματος. Η ψωρίαση της πλάκας επηρεάζει κλασικά το δέρμα πάνω από τους αγκώνες, τα γόνατα και το τριχωτό της κεφαλής και είναι συχνά φαγούρα.

Ψωρίαση Συμπτώματα

Αν και οποιαδήποτε περιοχή μπορεί να εμπλέκεται, η ψωρίαση της πλάκας τείνει να είναι πιο συχνή σε περιοχές τριβής, γρατσουνίσματος ή τριβής. Μερικές φορές το τράβηγμα μιας από αυτές τις μικρές ξηρές λευκές νιφάδες του δέρματος προκαλεί ένα μικροσκοπικό σημείο στο αίμα στο δέρμα. Αυτό είναι ένα ειδικό διαγνωστικό σημάδι στην ψωρίαση που ονομάζεται σημάδι Auspitz.

Τα νύχια και τα νύχια παρουσιάζουν συχνά μικρές κοιλότητες (κοιλότητες) και / ή μεγαλύτερους κιτρινωπούς-καφέ διαχωρισμούς του νυχιού από την κλίνη των νυχιών στο δάκτυλο που ονομάζεται περιφερική ονυχόλυση. Η ψωρίαση των νυχιών μπορεί να συγχέεται και να διαγιγνώσκεται εσφαλμένα ως μολυσματική μυκητίαση.

Στο HPS-Pain.gr έχουμε διακρίνει ότι τα συμπτώματα της ψωρίασης περιλαμβάνουν έντονα ή μικρές πλάκες (½ ιντσών ή λιγότερο) ερυθρού φαγούρα, κηλιδωμένο δέρμα που μπορεί να εμφανιστεί εκρηκτικά, επηρεάζοντας ταυτόχρονα μεγάλα τμήματα της επιφάνειας του δέρματος, μετά από πονόλαιμο.

Στην αντίστροφη ψωρίαση, οι γεννητικές αλλοιώσεις, ειδικά στην βουβωνική χώρα και στο κεφάλι του πέους, είναι κοινές. Η ψωρίαση σε υγρές περιοχές, όπως ο ομφαλός ή η περιοχή ανάμεσα στους γλουτούς (διαγλωσσικές πτυχές), μπορεί να μοιάζουν με επίπεδες κόκκινες πλάκες χωρίς πολύ κλίμακα. Αυτό μπορεί να συγχέεται με άλλες δερματικές παθήσεις όπως μυκητιασικές λοιμώξεις, μολύνσεις ζύμης, αλλεργικές εξανθήσεις ή βακτηριακές λοιμώξεις.

Τα συμπτώματα και τα σημάδια φλυκταινώδους ψωρίασης περιλαμβάνουν την ταχεία εμφάνιση ομάδων μικρών εξογκωμάτων γεμάτα με πύον στον κορμό. Οι ασθενείς είναι συχνά συστηματικά άρρωστοι και μπορεί να έχουν πυρετό.

Η ερυθροδερμική ψωρίαση εμφανίζεται ως εκτεταμένες περιοχές κόκκινου δέρματος που συχνά εμπλέκουν ολόκληρη την επιφάνεια του δέρματος. Οι ασθενείς μπορεί συχνά να αισθάνονται ψύξη.

Η ψωρίαση του τριχωτού της κεφαλής μπορεί να μοιάζει με σοβαρή πιτυρίδα με ξηρές νιφάδες και κόκκινες περιοχές του δέρματος. Μπορεί να είναι δύσκολο να γίνει διάκριση μεταξύ της ψωρίασης του τριχωτού της κεφαλής και της σμηγματορροϊκής δερματίτιδας όταν εμπλέκεται μόνο το τριχωτό της κεφαλής. Ωστόσο, η θεραπεία είναι συχνά πολύ παρόμοια και για τις δύο καταστάσεις.

Πώς οι επαγγελματίες υγείας την διαγιγνώσκουν;

Η διάγνωση της ψωρίασης γίνεται συνήθως με τη λήψη πληροφοριών από τη φυσική εξέταση του δέρματος, το ιατρικό ιστορικό και το σχετικό οικογενειακό ιστορικό υγείας.

Μερικές φορές μπορεί να απαιτούνται εργαστηριακές εξετάσεις, συμπεριλαμβανομένης μικροσκοπικής εξέτασης ιστού που λαμβάνεται από βιοψία δέρματος.

Ψωρίαση Φωτογραφίες

Έκζεμα Ή Ψωρίαση;

Περιστασιακά, μπορεί να είναι δύσκολο να διαφοροποιηθεί η εκζεματώδης δερματίτιδα από την ψωρίαση. Αυτό συμβαίνει όταν μια βιοψία μπορεί να είναι αρκετά πολύτιμη για να γίνει διάκριση μεταξύ των δύο συνθηκών. Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο η εκζεματώδη δερματίτιδα όσο και η ψωρίαση ανταποκρίνονται συχνά σε παρόμοιες θεραπείες. Ορισμένοι τύποι εκζεματικής δερματίτιδας μπορούν να θεραπευθούν όταν αυτό δεν συμβαίνει στην περίπτωση της ψωρίασης.

Πόσοι άνθρωποι έχουν ψωρίαση;

Η ψωρίαση είναι μια αρκετά κοινή πάθηση του δέρματος και εκτιμάται ότι επηρεάζει περίπου το 1% -3% του πληθυσμού των ΗΠΑ. Επί του παρόντος επηρεάζει περίπου 7,5 εκατομμύρια έως 8,5 εκατομμύρια άτομα στις Η.Π.Α. Εμφανίζεται παγκοσμίως σε περίπου 125 εκατομμύρια άτομα. Είναι ενδιαφέρον ότι οι Αφροαμερικανοί έχουν περίπου το μισό ποσοστό ψωρίασης ως καυκάσιοι.

Μεταδίδεται Εύκολα;

Όχι. Ένα άτομο δεν μπορεί να το πιάσει από κάποιον άλλο και δεν μπορεί να το μεταβιβάσει σε κανέναν με επαφή δέρματος με δέρμα. Απευθείας επαφή με κάποιον με ψωρίαση κάθε μέρα δεν θα μεταδώσει ποτέ την κατάσταση.

Υπάρχει Θεραπεία;

Όχι, η ψωρίαση δεν είναι προς το παρόν θεραπεύσιμη. Ωστόσο, μπορεί να πάει σε ύφεση, δημιουργώντας μια εντελώς φυσιολογική επιφάνεια του δέρματος. Η συνεχής έρευνα προωθεί ενεργά την πρόοδο στην εξεύρεση καλύτερων θεραπειών και πιθανής θεραπείας στο μέλλον.

Μπορεί Να Κληρονομηθεί;

Παρόλο που η ψωρίαση δεν είναι μεταδοτική από άτομο σε άτομο, υπάρχει μια γνωστή κληρονομική τάση. Επομένως, το οικογενειακό ιστορικό είναι πολύ χρήσιμο για τη διάγνωση.

Ποιοι ειδικοί στην υγειονομική περίθαλψη την αντιμετωπίζουν;

Οι δερματολόγοι είναι γιατροί που ειδικεύονται στη διάγνωση και θεραπεία της ψωρίασης και οι ρευματολόγοι ειδικεύονται στη θεραπεία των αρθρώσεων και της ψωριασικής αρθρίτιδας. Πολλά είδη γιατρών μπορούν να θεραπεύσουν την ψωρίαση, συμπεριλαμβανομένων δερματολόγων, οικογενειακών γιατρών, εσωτερικών ιατρών, ρευματολόγων και άλλων ιατρών. Μερικοί ασθενείς έχουν επίσης δει άλλους συναφείς επαγγελματίες υγείας, όπως βελονιστές, ολιστικούς ιατρούς, χειροπράκτες και διατροφολόγους.

Η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας και το Εθνικό Ίδρυμα Ψωρίασης είναι άριστες πηγές για να βοηθήσουν τους γιατρούς που ειδικεύονται στην ασθένεια αυτή. Όλοι οι δερματολόγοι και οι ρευματολόγοι δεν αντιμετωπίζουν την ψωρίαση. Το Εθνικό Ίδρυμα Ψωρίασης διαθέτει μία από τις πιο ενημερωμένες βάσεις δεδομένων των σημερινών ειδικών για την ψωρίαση.

Είναι τώρα προφανές ότι οι ασθενείς με ψωρίαση είναι επιρρεπείς σε μια ποικιλία άλλων παθήσεων ασθενειών, τις επονομαζόμενες συννοσηρότητες. Οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο διαβήτης, η υπέρταση, η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου, η υπερλιπιδαιμία, τα ηπατικά προβλήματα και η αρθρίτιδα είναι πιο συχνές σε ασθενείς με ψωρίαση. Είναι πολύ σημαντικό για όλους τους ασθενείς με ψωρίαση να παρακολουθούνται προσεκτικά από τους φορείς παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας τους για αυτές τις σχετιζόμενες ασθένειες. Η κοινή φλεγμονή της ψωριασικής αρθρίτιδας και των επιπλοκών της συχνά διαχειρίζονται οι ρευματολόγοι.

Ψωρίαση Θεραπεία

Υπάρχουν πολλές αποτελεσματικές επιλογές θεραπείας ψωρίασης. Η καλύτερη θεραπεία καθορίζεται ξεχωριστά από τον θεράποντα ιατρό και εξαρτάται, εν μέρει, από τον τύπο της νόσου, τη σοβαρότητα και την ποσότητα του δέρματος και τον τύπο της ασφαλιστικής κάλυψης.

 

Ψωρίαση Θεραπεία

Για την ήπια ασθένεια που περιλαμβάνει μόνο μικρές περιοχές του σώματος (λιγότερο από το 10% της συνολικής επιφάνειας του δέρματος), οι τοπικές θεραπείες (δέρμα που εφαρμόζονται), όπως κρέμες, λοσιόν και σπρέι, μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματικές και ασφαλείς στη χρήση. Περιστασιακά, μια μικρή τοπική ένεση στεροειδών απευθείας σε μια σκληρή ή ανθεκτική απομονωμένη ψωριασική πλάκα μπορεί να είναι χρήσιμη.

Για μέτρια έως σοβαρή ασθένεια που περιλαμβάνει πολύ μεγαλύτερες περιοχές του σώματος (> 10% ή περισσότερο της συνολικής επιφάνειας του δέρματος), τα τοπικά προϊόντα μπορεί να μην είναι αποτελεσματικά ή πρακτικά εφαρμοστέα. Αυτό μπορεί να απαιτεί θεραπείες υπεριώδους φωτός ή συστηματικές (συνολικές θεραπείες σώματος, όπως χάπια ή ενέσεις). Τα εσωτερικά φάρμακα έχουν συνήθως μεγαλύτερους κινδύνους. Επειδή η τοπική θεραπεία δεν έχει επίδραση στην ψωριασική αρθρίτιδα, γενικά απαιτούνται συστηματικά φάρμακα για να σταματήσει η εξέλιξη σε μόνιμη καταστροφή των αρθρώσεων.

Είναι σημαντικό να έχετε κατά νου ότι, όπως συμβαίνει με οποιαδήποτε ιατρική κατάσταση, όλα τα φάρμακα έχουν πιθανές παρενέργειες. Κανένα φάρμακο δεν είναι 100% αποτελεσματικό για όλους και κανένα φάρμακο δεν είναι 100% ασφαλές. Η απόφαση χρήσης οποιουδήποτε φαρμάκου απαιτεί λεπτομερή εξέταση και συζήτηση με τον παροχέα υπηρεσιών υγείας σας. Οι κίνδυνοι και το ενδεχόμενο όφελος των φαρμάκων πρέπει να λαμβάνονται υπόψη για κάθε τύπο ψωρίασης και για το άτομο. Από δύο ασθενείς με ακριβώς την ίδια ποσότητα ασθένειας, κάποιος μπορεί να το ανεχτεί με πολύ λίγη θεραπεία, ενώ ο άλλος μπορεί να καταστεί ανίκανος και να απαιτήσει θεραπεία εσωτερικά.

Μια πρόταση για την ελαχιστοποίηση της τοξικότητας ορισμένων από αυτά τα φάρμακα έχει ονομαστεί συνήθως «περιστροφική» θεραπεία. Η ιδέα είναι η αλλαγή των φαρμάκων κατά της ψωρίασης κάθε έξι έως 24 μήνες, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η τοξικότητα ενός φαρμάκου. Ανάλογα με τα φάρμακα που έχουν επιλεγεί, αυτή η πρόταση μπορεί να είναι μια επιλογή. Μια εξαίρεση από αυτή την πρόταση είναι η χρήση των νεότερων βιολογικών φαρμάκων όπως περιγράφεται παρακάτω. Ένα άτομο που χρησιμοποιεί ισχυρά τοπικά στεροειδή σε μεγάλες περιοχές του σώματός του για παρατεταμένες περιόδους μπορεί να ωφεληθεί από τη διακοπή των στεροειδών για λίγο και την περιστροφή σε διαφορετική θεραπεία.

Ποιες κρέμες, λοσιόν και θεραπείες στο σπίτι είναι διαθέσιμες;

Οι τοπικές θεραπείες περιλαμβάνουν τοπικά κορτικοστεροειδή, κρέμες ανάλογης βιταμίνης D όπως καλσιπορένιο (Calcitrene, Dovonex, Sorilux), τοπικά ρητινοειδή (tazarotene [Tazorac]), ενυδατικά, τοπικά ανοσοδιαμορφωτικά (tacrolimus και pimecrolimus) .

 • Τα τοπικά κορτικοστεροειδή (στεροειδή, όπως η υδροκορτιζόνη) είναι πολύ χρήσιμα και συχνά είναι η θεραπεία πρώτης γραμμής για περιορισμένες ή μικρές περιοχές ψωρίασης. Αυτά έρχονται σε πολλές παρασκευές, συμπεριλαμβανομένων σπρέι, υγρών, κρεμών, πηκτωμάτων, αλοιφών και αφρών. Τα στεροειδή έρχονται σε πολλές διαφορετικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων ισχυρότερων που χρησιμοποιούνται για τους αγκώνες, τα γόνατα και τις σκληρότερες περιοχές του δέρματος και τις πιο ήπιες για περιοχές όπως το πρόσωπο, οι μασχάλες και η βουβωνική χώρα. Αυτές συνήθως εφαρμόζονται μια ή δύο φορές την ημέρα σε περιοχές που επηρεάζονται από το δέρμα. Τα ισχυρά παρασκευάσματα στεροειδών πρέπει να περιορίζονται κατά τη χρήση. Η υπερβολική χρήση ή η παρατεταμένη χρήση ενδέχεται να προκαλέσουν προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης πιθανής μόνιμης αραίωσης του δέρματος και ζημίας που ονομάζεται ατροφία.
 • Η κρέμα καλσιποτριενίου είναι χρήσιμη στην ψωρίαση λόγω της επίδρασής της στον μεταβολισμό του ασβεστίου. Το πλεονέκτημα της καλσιτριόλης είναι ότι δεν είναι γνωστό ότι το δέρμα είναι λεπτό όπως τα τοπικά στεροειδή. Υπάρχει ένα νεότερο συνδυαστικό παρασκεύασμα καλσιποτριενίου και ένα τοπικό στεροειδές που ονομάζεται Taclonex. Όλοι οι ασθενείς δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε καλσιποτριένια. Η παρατεταμένη χρήση αυτών των τύπων φαρμάκων σε περισσότερο από το 20% της επιφάνειας του δέρματος μπορεί να προκαλέσει μη φυσιολογική αύξηση των επιπέδων ασβεστίου στο σώμα.
 • Οι ενυδατικές ουσίες, ειδικά με θεραπευτικές συγκεντρώσεις σαλικυλικού οξέος, γαλακτικού οξέος, ουρίας και γλυκολικού οξέος μπορεί να βοηθήσουν στην ψωρίαση. Αυτά τα moisturizers είναι διαθέσιμα ως συνταγή και nonprescription μορφές. Αυτά συμβάλλουν στη μείωση των ζυγών που εμποδίζουν την κίνηση των τοπικών φαρμάκων στα βαθύτερα στρώματα του δέρματος.
 • Ορισμένα διαθέσιμα παρασκευάσματα περιλαμβάνουν σαλικυλικό οξύ (Salex) και γαλακτικό οξύ (AmLactin, Lac-Hydrin). Αυτά μπορεί να χρησιμοποιούνται μία έως τρεις φορές την ημέρα στο σώμα. Άλλα ήπια ενυδατικά, όπως η βαζελίνη και το Crisco, μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη μείωση της ξηρής εμφάνισης της ψωρίασης.
 • Οι ανοσορυθμιστές (tacrolimus και pimecrolimus) έχουν επίσης χρησιμοποιηθεί με κάποια περιορισμένη επιτυχία στην ήπια ψωρίαση. Αυτά έχουν το πλεονέκτημα ότι δεν προκαλούν λέπτυνση του δέρματος. Μπορεί να έχουν άλλες πιθανές παρενέργειες, συμπεριλαμβανομένων δερματικών λοιμώξεων και πιθανών κακοηθειών (καρκίνων). Η ακριβής συσχέτιση αυτών των ανοσορυθμιστικών κρέμες και του καρκίνου είναι αμφιλεγόμενη.
 • Τα άλατα μπάνιου ή η κολύμβηση σε ύδατα υψηλής συγκεντρώσεως αλατιού όπως η Νεκρά Θάλασσα στη Μέση Ανατολή μαζί με προσεκτική έκθεση στο ηλιακό φως μπορεί να είναι ευεργετικά για τους ασθενείς με ψωρίαση.
 • Η ανθρακική πίσσα διατίθεται σε πολλά παρασκευάσματα, συμπεριλαμβανομένων σαμπουάν, διαλύματα μπάνιου και κρέμες. Το κάρβουνο μπορεί να μειώσει την εμφάνιση και να μειώσει τις νιφάδες στην ψωρίαση. Η οσμή, η χρώση και η συνολική ακαταστασία με λιθανθρακόπισσα μπορεί να το καθιστούν λιγότερο επιθυμητό από άλλες θεραπείες. Ένα σημαντικό πλεονέκτημα με πίσσα είναι η έλλειψη αραίωσης του δέρματος.

Το Anthralin διατίθεται για τοπική χρήση ως κρέμα, αλοιφή ή πάστα. Το τσίμπημα, ο πιθανός ερεθισμός και ο αποχρωματισμός του δέρματος μπορεί να το κάνουν λιγότερο αποδεκτό από τη χρήση. Το Anthralin μπορεί να εφαρμοστεί για ψωριασικό δέρμα για 10-30 λεπτά.

Ψωρίαση Στο Κεφάλι – Επιλογές Σαμπουάν

Τα σαμπουάν καλαμποκιού είναι πολύ χρήσιμα για τον έλεγχο της ψωρίασης του τριχωτού της κεφαλής. Η χρήση του σαμπουάν καθημερινά μπορεί να είναι πολύ ευεργετική συμπληρωματική θεραπεία. Υπάρχει μια ποικιλία από σαμπουάν που διατίθενται χωρίς ιατρική συνταγή. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι ένα σαμπουάν είναι ανώτερο από το άλλο. Γενικά, η επιλογή ενός σαμπουάν πίσσας είναι απλά θέμα προσωπικής προτίμησης.

Τι φάρμακα από το στόμα είναι διαθέσιμα;

Τα από του στόματος φάρμακα περιλαμβάνουν μεθοτρεξάτη (Trexall), ακιτρετίνη (Soriatane), κυκλοσπορίνη (Neoral), apremilast (Otezla) και άλλα. Η στοματική πρεδνιζόνη (κορτικοστεροειδές) γενικά δεν χρησιμοποιείται στην ψωρίαση και μπορεί να προκαλέσει έξαρση της νόσου εάν χορηγηθεί.

Από το στόμα

Το Acitretin (Soriatane) είναι ένα από του στόματος φάρμακο που χρησιμοποιείται για ορισμένους τύπους ψωρίασης. Δεν είναι αποτελεσματικό σε όλους τους τύπους της νόσου. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε άνδρες και γυναίκες που δεν είναι έγκυες και δεν σχεδιάζουν να μείνουν έγκυες για τουλάχιστον τρία χρόνια. Οι κύριες παρενέργειες περιλαμβάνουν ξηρότητα δέρματος και οφθαλμών και προσωρινά αυξημένα επίπεδα τριγλυκεριδίων και χοληστερόλης (λιπαρής ουσίας) στο αίμα. Οι εξετάσεις αίματος γενικά απαιτούνται πριν την έναρξη αυτής της θεραπείας και απαιτούνται περιοδικά για την παρακολούθηση των επιπέδων των τριγλυκεριδίων. Οι ασθενείς δεν πρέπει να μείνουν έγκυοι ενώ βρίσκονται σε αυτό το φάρμακο και συνήθως αποφεύγουν να μείνουν έγκυοι για τουλάχιστον τρία χρόνια μετά τη διακοπή αυτού του φαρμάκου.

Η κυκλοσπορίνη είναι ένα ισχυρό ανοσοκατασταλτικό φάρμακο που χρησιμοποιείται για άλλες ιατρικές χρήσεις, συμπεριλαμβανομένης της μεταμόσχευσης οργάνων. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για σοβαρές και δύσκολες για θεραπεία περιπτώσεις εκτεταμένης ψωρίασης. Η βελτίωση και τα αποτελέσματα μπορεί να είναι πολύ γρήγορα στην αρχή. Μπορεί να είναι δύσκολο να απομακρυνθεί κάποιος από την κυκλοσπορίνη χωρίς να προκαλέσει την ψωρίαση. Λόγω της πιθανής σωρευτικής τοξικότητας, η κυκλοσπορίνη δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται για περισσότερο από ένα έως δύο χρόνια για τους περισσότερους ασθενείς με ψωρίαση. Σημαντικές πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες περιλαμβάνουν προβλήματα νεφρικής και αρτηριακής πίεσης.

Η μεθοτρεξάτη είναι ένα κοινό φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα και έχει χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά εδώ και πολλά χρόνια στην ψωρίαση. Συνήθως χορηγείται σε μικρές εβδομαδιαίες δόσεις (5 mg-25 mg), είτε από του στόματος είτε με ένεση. Απαιτούνται εξετάσεις αίματος πριν και κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Το φάρμακο μπορεί να προκαλέσει ζημιά στο Απαιτείται γενικά η παρακολούθηση του ιατρού και οι μηνιαίες έως τριμηνιαίες επισκέψεις και τα εργαστήρια.

Το FDA ενέκρινε ένα νέο φάρμακο από το στόμα, το apremilast (Otezla), για τη θεραπεία της ψωρίασης και της ψωριασικής αρθρίτιδας, με εντελώς νέο τρόπο δράσης (αναστολή ενός ενζύμου, φωσφοδιεστεράση 4) και δεν απαιτεί εντατική εργαστηριακή παρακολούθηση.

Ποιες ενέσεις ή εγχύσεις διατίθενται;

Πρόσφατα, μια νέα ομάδα φαρμάκων που ονομάζονται βιολόγοι έχει καταστεί διαθέσιμη για τη θεραπεία της ψωρίασης και της ψωριασικής αρθρίτιδας. Παράγονται από καλλιέργειες ζωντανών κυττάρων σε βιομηχανικό περιβάλλον. Είναι όλες οι πρωτεΐνες και επομένως πρέπει να χορηγούνται μέσω του δέρματος επειδή διαφορετικά θα υποβαθμίστηκαν κατά τη διάρκεια της πέψης.

Όλοι οι βιολόγοι δουλεύουν καταπιέζοντας ορισμένα συγκεκριμένα τμήματα της ανοσολογικής φλεγμονώδους απόκρισης που είναι υπερδραστήρια στην ψωρίαση. Μια βολική μέθοδος κατηγοριοποίησης αυτών των φαρμάκων βασίζεται στον τόπο δράσης τους: Αναστολείς παράγοντα νέκρωσης όγκου-άλφα (TNF-άλφα) (certolizumab pegol [Cimzia], ετανερσέπτης [Enbrel], adalimumab [Humira], infliximab [Remicade], golimumab [Simponi])

 • Ιντερλευκίνη 12 και 23 (IL-12/23) αναστολέας (ustekinumab [Stelara])
 • Οι αναστολείς ιντερλευκίνης 17 (IL-17) (secukinumab [Cosentyx], brodalumab [Siliq], ιξεκιζουμάμπη [Taltz])
 • Αναστολέας ιντερλευκίνης 23 (IL-23) (guselkumab [Tremfya])
 • Αναστολέας των κυττάρων Τ αβατσαπτ (Orencia)

Η επιλογή φαρμάκων μπορεί να είναι περίπλοκη και ο γιατρός σας θα βοηθήσει στην επιλογή της καλύτερης επιλογής. Σε μερικούς ασθενείς. μπορεί να είναι δυνατόν να προβλεφθεί η αποτελεσματικότητα του φαρμάκου με βάση τη γενετική του υποψήφιου ασθενούς. Φαίνεται ότι η παρουσία του γονιδίου HLA-Cw6 συσχετίζεται με μια ευεργετική απόκριση στο ustekinumab.

Τα νεότερα φάρμακα βρίσκονται σε εξέλιξη και αναμφίβολα θα είναι διαθέσιμα στο εγγύς μέλλον. Καθώς αυτή η κατηγορία φαρμάκων είναι αρκετά νέα, συνεχίζεται η συνεχής παρακολούθηση και η αναφορά των δυσμενών επιπτώσεων και εξακολουθεί να παρακολουθείται η μακροπρόθεσμη ασφάλεια.

Οι βιολόγοι είναι συγκριτικά ακριβοί, ιδίως ενόψει του γεγονότος ότι κανένα από αυτά δεν είναι θεραπευτικό. Πρόσφατα, η FDA προσπάθησε να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα επιτρέποντας τη χρήση «βιολογικών» φαρμάκων.

Αυτά τα φάρμακα είναι δομικά πανομοιότυπα με ένα συγκεκριμένο βιολογικό φάρμακο και θεωρείται ότι παράγουν πανομοιότυπες θεραπευτικές αποκρίσεις σε ανθρώπους στο πρωτότυπο, αλλά παράγονται χρησιμοποιώντας διαφορετική μεθοδολογία. Τα βιοσυμπιλάκια θα έπρεπε να είναι διαθέσιμα σε κάποιο μέρος του κόστους του πρωτοτύπου. Εάν αυτό θα είναι μια αποτελεσματική προσέγγιση παραμένει να δούμε.

Το μόνο βιομοριακό διαθέσιμο σήμερα είναι το infliximab (Inflectra). Δύο άλλα βιολογικά όμοια φάρμακα έχουν γίνει αποδεκτά από το FDA, ένα ισοδύναμο etanercept (Erelzi) και ένα ισοδύναμο adalimumab (Amjevita) – αλλά επί του παρόντος, ούτε είναι διαθέσιμα.

Μερικοί βιολόγοι πρέπει να χορηγούνται με αυτο-ενέσεις για οικιακή χρήση ενώ άλλοι χορηγούνται με ενδοφλέβιες εγχύσεις στο γραφείο του γιατρού. Οι βιολόγοι έχουν κάποιες απαιτήσεις διαλογής, όπως μια δοκιμή διαλογής φυματίωσης (δοκιμή δερματικής φυματίωσης ή δοκιμή PPD) και άλλα εργαστήρια πριν από την έναρξη της θεραπείας. Όπως συμβαίνει με οποιοδήποτε φάρμακο, οι παρενέργειες είναι δυνατές με όλα τα βιολογικά φάρμακα.

Οι συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες περιλαμβάνουν ήπιες τοπικές αντιδράσεις στο σημείο της ένεσης (ερυθρότητα και τρυφερότητα). Υπάρχει ανησυχία για σοβαρές λοιμώξεις και πιθανή κακοήθεια με σχεδόν όλα τα βιολογικά φάρμακα. Οι προφυλάξεις περιλαμβάνουν ασθενείς με γνωστή ή υποψία μόλυνσης από ηπατίτιδα Β, ενεργό φυματίωση και πιθανώς HIV / AIDS. Σε γενικές γραμμές, αυτά τα φάρμακα μπορεί να μην είναι μια ιδανική επιλογή για ασθενείς με ιστορικό καρκίνου και ασθενείς που υποβάλλονται σε θεραπεία καρκίνου. Συγκεκριμένα, μπορεί να υπάρχει αυξημένη συσχέτιση του λεμφώματος σε ασθενείς που λαμβάνουν βιολογικό φάρμακο.

Οι βιολόγοι είναι ακριβά φάρμακα που κυμαίνονται σε τιμές από μερικές έως δεκάδες χιλιάδες δολάρια ετησίως ανά άτομο. Η χρήση τους μπορεί να περιορίζεται από τη διαθεσιμότητα, το κόστος και την έγκριση ασφάλισης. Όχι όλα τα σχέδια ασφαλιστικών φαρμάκων καλύπτουν πλήρως αυτά τα φάρμακα για όλες τις συνθήκες. Οι ασθενείς πρέπει να ελέγχουν με την ασφάλειά τους και μπορεί να απαιτούν προηγούμενη αίτηση έγκρισης για έγκριση έγκρισης. Μερικοί βιολογικοί κατασκευαστές έχουν προγράμματα βοήθειας ασθενών για να βοηθήσουν σε οικονομικά ζητήματα. Ως εκ τούτου, η επιλογή του σωστού φαρμάκου για την πάθησή σας εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όχι όλους τους ιατρικούς. Επιπλέον, η ευκολία λήψης του φαρμάκου και του τρόπου ζωής επηρεάζει την επιλογή του σωστού βιολογικού φαρμάκου.

Ψωρίαση Διατροφή

Οι περισσότεροι ασθενείς με ψωρίαση φαίνεται να είναι υπέρβαροι. Δεδομένου ότι υπάρχει μια προδιάθεση για αυτούς τους ασθενείς να αναπτύξουν καρδιαγγειακές παθήσεις και διαβήτη, προτείνεται έντονα ότι προσπαθούν να διατηρήσουν ένα φυσιολογικό σωματικό βάρος. Παρόλο που τα στοιχεία είναι αραιά, έχει προταθεί ότι οι ασθενέστεροι ασθενείς είναι πιο πιθανό να ανταποκριθούν στη θεραπεία.

Διατροφή

Αν και οι διαιτητικές μελέτες είναι δύσκολο να εκτελεστούν και να ερμηνευθούν, φαίνεται ότι μια δίαιτα της οποίας η περιεκτικότητα σε λιπαρά αποτελείται από πολυακόρεστα έλαια όπως το ελαιόλαδο και το ιχθυέλαιο είναι ευεργετική για την ψωρίαση. Η λεγόμενη μεσογειακή διατροφή είναι ένα παράδειγμα.

Τι γίνεται με τη θεραπεία με φως;

Η φωτοθεραπεία ονομάζεται επίσης φωτοθεραπεία. Υπάρχουν διάφοροι τύποι θεραπευτικών ιατρικών φως που περιλαμβάνουν PUVA (ακρωνύμιο psoralen + UVA), UVB και UVB στενής ζώνης. Αυτές οι τεχνητές πηγές φωτός έχουν χρησιμοποιηθεί για δεκαετίες και γενικά είναι διαθέσιμες μόνο σε ορισμένα γραφεία ιατρού. Υπάρχουν μερικές εταιρείες που μπορούν να πουλήσουν φωτιστικά κουτιά ή λαμπτήρες για την προκαθορισμένη θεραπεία φωτός στο σπίτι.

Το φυσικό ηλιακό φως χρησιμοποιείται επίσης για τη θεραπεία της ψωρίασης. Η καθημερινή σύντομη, ελεγχόμενη έκθεση σε φυσικό ηλιακό φως μπορεί να βοηθήσει ή να καθαρίσει την ψωρίαση σε μερικούς ασθενείς. Το δέρμα που δεν επηρεάζεται από την ψωρίαση και ευαίσθητες περιοχές, όπως το πρόσωπο και τα χέρια, ενδέχεται να χρειάζεται να προστατεύεται κατά την έκθεση στον ήλιο.

Υπάρχουν επίσης πολλές νέες φωτεινές πηγές, όπως τα λέιζερ και η φωτοδυναμική θεραπεία (χρήση φαρμάκου ενεργοποίησης φωτός και ειδικής φωτεινής πηγής) που έχουν χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της ψωρίασης.

Το PUVA είναι μια ειδική θεραπεία που χρησιμοποιεί φωτοευαισθητοποιητικό φάρμακο και χρονική έκθεση τεχνητού φωτός που αποτελείται από μήκη κύματος υπεριώδους φωτός στο φάσμα UVA. Το φωτοευαισθητοποιητικό φάρμακο στην PUVA ονομάζεται psoralen. Τόσο το ψωραλένιο όσο και το φως UVA πρέπει να χορηγούνται εντός μίας ώρας η μία από την άλλη για να υπάρξει ανταπόκριση. Αυτές οι θεραπείες συνήθως δίνονται στο ιατρείο δύο έως τρεις φορές την εβδομάδα.

Πριν από την εμφάνιση σημαντικών αποτελεσμάτων απαιτούνται αρκετές εβδομάδες PUVA. Ο χρόνος έκθεσης του φωτός σταδιακά αυξάνεται κατά τη διάρκεια κάθε επόμενης θεραπείας. Τα ψωραλένια μπορούν να χορηγηθούν από το στόμα ως χάπι ή τοπικά ως λουτρό ή λοσιόν. Μετά από μια σύντομη περίοδο επώασης, το δέρμα εκτίθεται σε ειδικό μήκος κύματος υπεριώδους φωτός που ονομάζεται UVA. Οι ασθενείς που χρησιμοποιούν PUVA είναι γενικά ευαίσθητοι στον ήλιο και πρέπει να αποφεύγουν την έκθεση στον ήλιο για μια χρονική περίοδο μετά από την PUVA. Οι συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες με το PUVA περιλαμβάνουν καύση, γήρανση του δέρματος, αυξημένα καφέ κηλίδες που ονομάζονται λεντιγίνες και αυξημένος κίνδυνος καρκίνου του δέρματος, συμπεριλαμβανομένου του μελανώματος.

Η σχετική αύξηση του κινδύνου καρκίνου του δέρματος με τη θεραπεία με PUVA είναι αμφιλεγόμενη. Οι θεραπείες PUVA πρέπει να παρακολουθούνται στενά από έναν γιατρό και να διακόπτονται όταν έχει επιτευχθεί μέγιστος αριθμός θεραπειών.

Η φωτοθεραπεία στενής ζώνης UVB είναι μια τεχνητή επεξεργασία φωτός που χρησιμοποιεί πολύ περιορισμένα μήκη κύματος φωτός. Συχνά χορηγείται καθημερινά ή δύο έως τρεις φορές την εβδομάδα. Το UVB είναι επίσης ένα συστατικό του φυσικού ηλιακού φωτός. Η δοσολογία UVB βασίζεται στον χρόνο και η έκθεση αυξάνεται σταδιακά ως ανεκτή.

Οι πιθανές παρενέργειες με UVB περιλαμβάνουν την καύση του δέρματος, την πρόωρη γήρανση και τον πιθανό αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος. Η σχετική αύξηση του κινδύνου καρκίνου του δέρματος με θεραπεία με UVB χρειάζεται περαιτέρω μελέτη, αλλά πιθανώς είναι μικρότερη από την PUVA ή την παραδοσιακή UVB.

Μερικές φορές η UVB συνδυάζεται με άλλες θεραπείες όπως η εφαρμογή πίσσας. Ο Goeckerman είναι μια ειδική θεραπεία ψωρίασης που χρησιμοποιεί αυτόν τον συνδυασμό. Ορισμένα κέντρα έχουν χρησιμοποιήσει αυτή τη θεραπεία σε ένα τύπο «ημερήσιας φροντίδας» όπου οι ασθενείς βρίσκονται στην κλινική θεραπείας ψωρίασης όλη την ημέρα για αρκετές εβδομάδες και πάνε σπίτι κάθε βράδυ.

Πρόσφατα, έχει αναπτυχθεί ένα λέιζερ (λέιζερ διεγερτή XTRAC) που παράγει υπεριώδες φως στην ίδια περιοχή με το υπεριώδες φως στενής ζώνης. Αυτό το φως μπορεί να είναι επωφελές για την ψωρίαση που εντοπίζεται σε μικρές περιοχές του δέρματος όπως οι παλάμες, τα πέλματα και το τριχωτό της κεφαλής. Δεν είναι πρακτικό να χρησιμοποιηθεί σε εκτεταμένες ασθένειες.

Ψωρίαση Αρχικό Στάδιο

Συνολικά, η πρόγνωση για τους περισσότερους ασθενείς με ψωρίαση είναι καλή. Αν και δεν είναι θεραπευτική, είναι ελεγχόμενη.

Αρχικό Στάδιο

Όπως περιγράφηκε παραπάνω, οι πρόσφατες μελέτες δείχνουν μια συσχέτιση της ψωρίασης και άλλων ιατρικών καταστάσεων, συμπεριλαμβανομένης της παχυσαρκίας, του διαβήτη και των καρδιακών παθήσεων.

Είναι δυνατόν να αποφευχθεί;

Δεδομένου ότι η ψωρίαση κληρονομείται, είναι αδύνατο αυτή τη στιγμή να προτείνουμε οτιδήποτε είναι πιθανό να εμποδίσει την ανάπτυξή της εκτός από την επιδίωξη ενός υγιεινού τρόπου ζωής.

Η έρευνα για την ψωρίαση χρηματοδοτείται σε μεγάλο βαθμό και έχει μεγάλη υπόσχεση για το μέλλον. Μόνο τα τελευταία πέντε έως 10 χρόνια έχουν επιφέρει σημαντικές βελτιώσεις στη θεραπεία της νόσου με φάρμακα που στοχεύουν στον έλεγχο ακριβών θέσεων της διαδικασίας της φλεγμονής. Απαιτείται συνεχής έρευνα για να αποκρυπτογραφηθεί η τελική υποκείμενη αιτία αυτής της ασθένειας.

Υπάρχει εθνική ομάδα υποστήριξης;

Ναι, το Εθνικό Ίδρυμα Ψωρίασης (NPF) είναι ένας οργανισμός αφιερωμένος στην παροχή βοήθειας σε ασθενείς με ψωρίαση και στην προώθηση της έρευνας σε αυτόν τον τομέα. Διοργανώνουν συναντήσεις σε εθνικό και τοπικό επίπεδο. Η ιστοσελίδα του NPF μοιράζεται ενημερωμένες αξιόπιστες ιατρικές πληροφορίες και στατιστικά στοιχεία σχετικά με την κατάσταση.

Πού μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να λάβουν περισσότερες πληροφορίες;

Ένας δερματολόγος, η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας στο https://www.aad.org/ και το Εθνικό Ίδρυμα Ψωρίασης στο https://www.psoriasis.org/home/ μπορεί να είναι εξαιρετικές πηγές για περισσότερες πληροφορίες.

Υπάρχουν πολλές συνεχιζόμενες κλινικές δοκιμές για την ψωρίαση σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες και στον κόσμο. Πολλές από αυτές τις κλινικές δοκιμές βρίσκονται σε εξέλιξη σε ακαδημαϊκά ή πανεπιστημιακά ιατρικά κέντρα και είναι συχνά ανοικτές στους ασθενείς χωρίς κόστος.

Οι κλινικές δοκιμές συχνά έχουν ειδικές απαιτήσεις για τους τύπους και τη σοβαρότητα της ψωρίασης που μπορούν να εγγραφούν σε μια συγκεκριμένη μελέτη. Οι ασθενείς πρέπει να επικοινωνήσουν με τα κέντρα αυτά και να ρωτήσουν σχετικά με τις ειδικές απαιτήσεις σπουδών. Μερικές μελέτες έχουν περιορισμούς σχετικά με τα πρόσφατα φάρμακα που έχουν χρησιμοποιηθεί για την ψωρίαση, την τρέχουσα φαρμακευτική αγωγή και τη γενική υγεία.

Μερικά από τα πολλά ιατρικά κέντρα στις ΗΠΑ που προσφέρουν κλινικές δοκιμές για την ψωρίαση περιλαμβάνουν:

 1. το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας
 2. το Τμήμα Δερματολογίας του Σαν Φρανσίσκο
 3. το Τμήμα Δερματολογίας της Irvine και
 4. την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Σαιντ Λούις.